agencija za ekologiju
 

    Adresa:
  Tel/Fax:
  E-mail:

 Proizvodnja :
 Tel/Fax:
  E-Mail:
23300 Kikinda, Sterije Popovića 42
+381 (0) 230 439 200, +381 (0) 230 437 999
office@envirotech.rs


+381 (0) 230 434 674
support@envirotech.rs


Najjeftiniji i najbrži put za obezbeđivanje higijenski ispravne pijaće vode!
 

     

 
ALTERNATIVNA REŠENJA
   e. Kućni prečistači vode:  
 

 
 
 
 
 
 

    Tržište nudi više vrsta kućnih prečistača vode najrazličitijeg kvaliteta i šarolikih cena.
Najčešće se mogu kupiti kućni prečistači iz uvoza, mada postoje i domaći proizvodi. Najveći problem kućnih prečistača je u tome što ih uglavnom prodaju tehnološki i zdravstveno neobrazovani prodavci. Pored toga nude se univerzalni uređaji koji se ugrađuju na bilo koju vrstu vodovodnih voda, ne uvažavajući njihove velike pojedinačne osobenosti i međusobne različitosti u kvalitetu. Uputstva za upotrebu i održavanje – zamenu filter uložaka su univerzalna ne uvažavajući tip vode koji se prečišćava. Zamena filter uložaka je najčešće prepuštena savesti samih korisnika – kupaca kućnih uređaja.
     Treba naglasiti da postoje ali u malom broju i firme koje korektno nude  kućne prečistače prilagođene pojedinačnom tipu vodovodne vode, i uz to redovno informišu kupce o terminima zamene filter uložaka.
    Kvalitet prečišćene vode je izvan kontrole i uticaja preventivnih zdravstvenih ustanova, pošto ne postoje propisi koji bi obavezali kupce kućnih uređaja da kontrolišu kvalitet sopstvene prečišćene vode.
Samo u sporadičnim slučajevima sami korisnici kućnih uređaja odnose prečišćenu vodu u lokalni Zavod za zaštitu zdravlja i saznaju pojedinosti o kvalitetu pijaće vode koju koristi njihova porodica.
    Kao i u slučaju flaširanih voda, građani se najčešće proporcionalno svom materijalnom stanju opredeljuju za nabavku određenog tipa kućnog prečistača, ne uvažavajući opisane činjenice.

Pozitivni efekti:
                    Uz korektan odabir tipa uređaja dobija se kućna mini fabrika higijenski ispravne pijaće vode

Negativni efekti:
                     Uređaji koji su neprilagođeni kvalitetu vodovodne vode, kao i neredovna zamena filter uložaka uz nepostojanje kontrole higijenske ispravnosti prečišćene vode mogu biti uzroci povećanja zdavstvenih rizika.
                    Relativno  skup način vodosnabdevanja s obzirom na dijapzon cena kučnih uređaja od 70.- do 800.- EVRA . Na ove cene se dodaju cene zamene filter ulošaka koje su u intervalu od 8.- do 15.- EVRA mesečno.